OHAL sonrası için yeni düzenlemeler mecliste

OHAL bugün 19 Temmuz 2018 günü sona erdi.
Fakat 2 gün önce (17 Temmuz 2018) bir yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

OHAL sona erdikten sonra terörle mücadelede boşluk oluşmaması için hazırlanan yasa teklifi  kamudan ihraçlar, şirketlere kayyum atanması ve diğer bazı OHAL uygulamaların üç yıl süre ile devam etmesi öngörüyor.

Teklif ile getirilen düzenlemeler şöyle:

Vali, kamu güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu hallerde 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere giriş ve çıkışı kamu düzenini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilecek.
Belli yer veya saatlerde kişilerin dolaşmaları, toplanmaları, araçların seyirlerini düzenleyebilecek ve her çeşit silah ve mermi taşınmasını yasaklayabilecek.

Askeri mahallerde oluşabilecek tehlikeleri önlemek amacıyla, ‘arama’ yapılabilecek.

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde şüphelinin kullandığı bilgisayarda arama yapılmasına, hakimin yanı sıra cumhuriyet savcısı da karar verilebilecek.

Kamu görevinden çıkartılan askerlerin rütbeleri, mahkeme kararı aranmaksızın geri alınabilecek.

OHAL Komisyonu kararı ile görevine iade edilmesi kararlaştırılan kamu görevlilerinin görevlerine iadesi esas olacak.

3 yıl süre ile terör örgütleriyle irtibatı olduğu değerlendirilen kamu çalışanları ilgili bakanın onayı ile ihraç edilebilecek.

Emniyet ve TSK’dan ihraç edilenlerden, görevlerine iadesine karar verilenler için ise farklı bir uygulama öngörülüyor. Bu kişilerden, eski kadro ve rütbelerine iadelerine onay verilmeyenlerin, MSB ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan araştırma merkezlerinde istihdam edilmesi öngörülüyor.

3 YIL BOYUNCA OHAL BENZERİ UYGULAMALAR

Getirilen yeni yasayla 3 yıl boyunca hakkında soruşturma açılan kamu görevlilerin sadece kendilerini değil eşlerinin de pasaportları iptal edilebiliyor. Soruşturma açılan kamu görevlilerin sadece kendileri değil hem eşlerinin hem de çocuklarının telefonlarının dinlenmesine izin veriliyor.

Yasaya koyulan bir geçici maddeyle kolluk kuvvetlerine yasanın çıktığı tarihten itibaren 3 yıl sürecek OHAL benzeri yetkiler tanındı. Buna göre kolluk kuvvetleri gözaltına aldıkları kişiyi, 48 saat tutabilecekler. Bu süreyi de 2 kez uzatabilecekler. Toplu suçlarda ise bu süre 4 gün olarak belirlendi ve iki kerede uzatma hakkı sunuldu.

OHALv2


olaganustuhal.com olarak biz bu uygulamaya OHALv2 adını koyduk.
OHAL resmi olarak sona erdi; ama yapılan açıklamalar ve meclise sunulan yasa teklifi OHALin sadece adının kalktığını göstermektedir.  OHALv2 neleri getirecek hep birlikte takip edeceğiz.

0 0 votes
Article Rating
Takip et
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments